Opbevaring af maling – hvordan gør man lige det?

Vi har nok alle sammen prøvet det; der er en rest maling tilbage i spanden, når du er færdig med at male. Men hvad skal du gøre med den maling, du har til overs? Det er altid en god idé at gemme malingen – så kan du let male, hvis der kommer ridser eller pletter på væggen. Men hvordan er det nu lige, man skal opbevare maling? I denne blog vil vi fortælle, hvordan og hvor du skal opbevare maling, og hvor længe maling kan holde sig. Læs med, og få svaret!

Hvor og hvordan skal man opbevare rester af maling?

Maling er et produkt, som kræver korrekt opbevaring for at bevare sin kvalitet. Hvis du vil være sikker på, at malingen holder sig bedst muligt, skal du følge disse simple tips til opbevaring af maling. Først og fremmest skal du sikre dig, at låget på malerbøtten er helt tæt. Dette forhindrer, at malingen tørrer ud eller bliver dårlig. Når du har sikret dig, at låget er ordentligt lukket, kan du begynde at tænke over, hvor du vil opbevare malingen.

Maling skal opbevares mørkt og frostfrit

Det bedste sted at opbevare maling er et køligt og frostfrit rum – såsom en kælder, isoleret garage eller skur. Stil dine malingsrester et sted med nogenlunde stabil temperatur, hvor det ikke bliver udsat for direkte sollys og er uden for børnefingres rækkevidde. Bor du i lejlighed, kan dette dog være svært. I så fald kan du opbevare malingen i et mørkt skab, hvor der ikke trænger sollys ind og hvor der ikke er for varmt – for eksempel sammen med dine rengøringsmidler. Hvis dit skur eller garage ikke er frostfrit, er det også en god idé at opbevare malingen inde i huset. Maling, der har fået frost, har en tendens til at blive grynet eller ikke kunne hærde.

Hvis du har under en halv bøtte maling til overs, kan det være en god idé at hælde resten over i en mindre beholder. På den måde fylder det mindre, så du nemmere kan gemme malingen inde i huset, og du risikerer ikke, at luften i spanden udtørrer malingen. Du kan bruge et rengjort syltetøjsglas, en lille plastbøtte eller lignende, som kan lukke helt tæt.

Hvis du skal opbevare spraymaling, skal det også gøres på den rigtige måde. Følg altid instruktionerne på dåsen. Husk også at tømme dysen for maling, inden du opbevarer spraydåsen. Spraymaling skal også opbevares køligt, mørkt og frostfrit – men vær ekstra forsigtig med direkte sollys og høj varme, da dåsen i værste fald kan eksplodere, hvis den bliver for varm.

5 tips til at opbevaring af maling

  1. Undgå at male direkte fra spanden: Hæld malingen over i malerbakker eller bøtter, så du ikke dypper dine pensler eller malerruller i malerspanden, da det kan give skidt, snavs og bakterier i malingen, som vil forringe kvaliteten.
  2. Skriv på spanden, hvornår du har brugt malingen og i hvilket rum – det er ikke så nemt at huske, som du måske tror.
  3. Tildæk malerspanden med husholdningsfilm, inden du sætter låget på, for at holde spanden lufttæt.
  4. Hæld små rester i en mindre beholder: Hvis du har mindre end halvdelen tilbage i spanden, kan du med fordel hælde resten over i et syltetøjsglas eller lignende med et tætsiddende låg.
  5. Opbevar malingen mørkt, køligt, frostfrit og uden for børnehøjde: Stil din maling et sted, der har en nogenlunde stabil temperatur, og hvor malingen ikke udsættes for direkte sollys. Et isoleret haveskur eller garage kan være et godt sted, men det er bedre i et mørkt skab inde i huset, hvis garagen/skuret ikke er frostfrit.

Maling holdbarhed: Kan maling blive for gammelt?

Ja, maling kan godt blive for gammelt, og netop af den grund er langt de fleste malerbøtter udstyret med en udløbsdato. Men ligesom med fødevarer, kan malingen sagtens være god, selvom den har overskredet sidste salgsdato, såvel som den kan blive dårlig, selvom udløbsdatoen ikke er nået – for eksempel hvis den har været opbevaret forkert. Nogle gange kan du finde "holdbarhed efter åbning" på spanden, men den er også afhængig af, at malingen har været opbevaret korrekt.

Hvis malingen er blevet for gammel, kan du typisk se det allerede ved at åbne malerbøtten. Malingen kan enten være skilt, klumpet sammen, udtørret eller muggen; du vil sjældent være i tvivl, hvis du åbner en spand maling, der er blevet dårlig. En anden måde at teste, om malingen er for gammel, er ved at lugte til den. Hvis malingen lugter surt eller råddent, når du åbner spanden eller maler med den, kan du være sikker på, at den er for gammel og ikke længere anvendelig.

Åben maling holdbarhed

En åben bøtte maling har som udgangspunkt samme holdbarhed som en uåbnet malerspand, men det forudsætter, at malingen har været opbevaret korrekt. En åbnet spand maling kan nemt blive forurenet af støv, snavs og bakterier, som vil forringe kvaliteten, ligesom malingen kan blive ødelagt af frost, direkte sol, for meget varme eller et utæt låg.

Vandbaseret maling holdbarhed

I dag er langt det meste maling vandbaseret, hvilket vil sige, at der er brugt vand i stedet for terpentin som opløsningsmiddel. Det er opløsningsmidlet, der bærer det bindemiddel og pigment, som malingen består af. Når opløsningsmidlet fordamper, er der kun den tørre farve tilbage. I en vandbaseret maling er bæreren vand, men i en oliebaseret maling, vil bæreren ofte være terpentin, som udskiller meget giftige dampe, når det tørrer.

Desuden er der den store fordel ved vandbaseret maling, at du kan rengøre pensler, klude og andet malerværktøj i vand i stedet for terpentin, og så lugter vandbaseret maling næsten ikke. Den eneste ulempe, der er ved vandbaseret maling, er, at den typisk har en kortere holdbarhed end sine mere giftige forfædre. For eksempel er Amsterdam akrylmaling vandbaseret, og du kan derfor bruge det uden bekymringer. Nordsjø maling er lavet med fokus på miljøvenlighed og kvalitet, og Pinotex træbeskyttelse findes både i oliebaserede og vandbaserede udgaver, men altid med fokus på at være så miljørigtig som muligt.

I dag bliver størstedelen af den maling, du kan købe, lavet mere miljørigtigt, end maling var førhen. De mindre giftige malinger er godt for både miljøet og din sundhed, men de er også lavet af biologisk nedbrydelige produkter, der lettere bliver for gamle. Terpentin- eller oliebaseret maling vil ofte have den længste holdbarhed. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo giftigere malingen er, des længere kan den holde.

Udendørs maling holdbarhed: Kan træbeskyttelse blive for gammelt?

Der gælder de samme regler for udendørs murmaling og træbeskyttelse, som for andre slags maling; de kan også blive for gamle. Som nævnt kan maling ikke tåle frost. Der er dog nogle typer maling, der er mere temperaturfølsomme end andre. Oliebaseret maling er for eksempel mindre overfølsom for frost end en vandbaseret maling.

Der er også andre faktorer, som gør, at nogle typer maling kan holde sig længere end andre; vådrumsmaling og udendørs murmaling vil typisk have en længere holdbarhed, da de blandt andet indeholder giftstoffer og fungicider, som dræber svampe og bakterier. Udendørs murmaling er lavet til at beskytte dit hus, og derfor er den lidt mere modstandsdygtig, når det kommer til holdbarhed og opbevaring.

Hvor mange år kan maling holde sig?

Der er ikke et entydigt svar på, hvor mange år maling kan holde sig, for det er ikke alle typer maling, der kan holde lige længe. Som udgangspunkt kan malingen dog holde sin kvalitet indtil den udløbsdato, der står på malingspanden, men malingen kan sagtens være god og brugbar, selv efter holdbarhedsdatoen er overskredet.

FAQ

Hvilken temperatur skal maling opbevares?

Maling skal opbevares køligt, men må aldrig udsættes for frost. For at bevare sin kvalitet længst muligt, bør du altid opbevare maling mørkt, køligt og frostfrit i en lufttæt beholder et sted, hvor det ikke bliver udsat for direkte sollys eller store temperaturudsving.

Hvor længe kan åbnet maling holde sig?

Som udgangspunkt kan en åbnet maling holde sig lige så længe som en uåbnet, hvis den bliver opbevaret korrekt. Du kan finde holdbarhedsdatoen på malerspanden, og nogle gange også en "holdbarhed efter åbning". Disse datoer er dog kun vejledende.

Kan man gemme maling?

Ja, du kan sagtens gemme maling. Maling er nemt at opbevare – så længe man gør det på den rigtige måde. Malingen skal gemmes i en lufttæt beholder, et sted der er mørkt, køligt og frostfrit.

Hvad gør man med overskydende maling?

Du kan sagtens gemme overskydende maling, så du har det til reparationer senere hen. Gem malingen i en lufttæt beholder, køligt, mørkt og ikke mindst frostfrit. Hvis du har mindre end en halv bøtte overskydende maling, kan du med fordel hælde det over i en mindre beholder.