Hvornår skal man bruge grunder?

Maling er et væsentligt element af indretningen i ethvert hjem. Uanset om du ønsker at give stuevæggene en ny farve eller beskytte husets facade mod vejr og vind, er maling et must. Når du maler, er det vigtigt at starte med den rette grunder. Men hvornår skal man bruge grunder? Hvorfor? Og hvordan bruger man grunder? Det vil vi komme ind på her.

Få et flot og holdbart slutresultat med grundmaling

Måske sidder du og tænker, at grundmaling lyder som en unødvendig udgift eller overflødigt arbejde – men det er langt fra tilfældet! Det er både billigere, hurtigere og nemmere at få et flot resultat, hvis du giver grunder først. Der er rigtigt mange ting at overveje og gøre, inden du kan læne dig tilbage og nyde det færdige resultat, og det kan virke overvældende på den mindre erfarne gør-det-selv-maler. Hvis du ønsker det flotteste og mest holdbare resultat af dit hårde malerarbejde, bør du måske starte med en grunder.

Inden du kaster dig hovedkulds ud i projektet, vil vi gerne give dig nogle tips og tricks med på vejen, som både kan gøre dit malerprojekt nemmere og sikre dig det bedste resultat. Ligegyldigt hvilket malerprojekt, du vil kaste dig ud i, så er der et produkt på markedet, som kan opfylde dine behov. Men det er vigtigt at vælge den rigtige grunder, og det kan være svært at vide, hvornår man skal bruge grunder – men vi er her for at hjælpe. I denne blogpost fortæller vi alt om, hvornår man skal give grunder, og hvorfor det er så vigtigt.

Fordelene ved at bruge grunder:

 • - Du skal male færre gange
 • - Du skal bruge mindre maling
 • - Du får et ensartet og holdbart resultat

Hvad er grunder?

Grunder er en speciel slags maling, der sikrer, at slutmalingen sidder bedre fast på overfladen og ikke bliver absorberet af den. Det er især vigtigt at bruge grunder, hvis du maler på ubehandlede, rå og porøse overflader som træ eller puds. Der er flere grunde til at bruge grunder; for eksempel kan grundmaling sikre, at pletter, skjolder og misfarvninger ikke trænger gennem malingen, og du slipper for at give flere lag maling end højst nødvendigt. En anden god grund til at bruge grunder er, at det hjælper til at opnå en glat og ensartet finish på malingen. Her kan du læse mere om, hvornår man skal bruge grunder, og hvorfor det er vigtigt.

Hvornår skal man give grunder, inden man maler?

Der er stor forskel på, hvor vigtig grundmaling er for slutresultatet, afhængigt af overfladens type. I nogle tilfælde vil alt dit hårde malerarbejde være så godt som spildt, hvis du glemmer at grunde overfladen, inden du maler. Det er derfor vigtigt, at du ved, hvornår du skal bruge grunder. Hvis du er i tvivl, kan du kigge på de 4 punkter herunder. Passer et eller flere af punkterne på dit projekt, er grundmaling alfa og omega for et godt resultat.

Du skal bruge grundmaling her:

 1. 1) På ubehandlede, rå eller porøse overflader og overflader, som ikke har været malet før – for eksempel puds eller træ – der ellers vil suge meget maling.
 2. 2) På overflader med skjolder eller misfarvninger, f.eks. fra nikotin, fugt eller knaster, der ellers vil trænge gennem malingen.
 3. 3) Hvis du vil erstatte en stærk eller mørk farve med en markant anden farve, der ellers vil kræve mange lag maling at dække.
 4. 4) På glatte overflader som metal eller fliser, hvor malingen ellers vil have svært ved at binde.

Vælg den rigtige grundmaling: Brug en grunder der passer til overfladen

Når du vælger en grunder, er det vigtigt at overveje overfladens materiale. Nordsjø grundmaling findes i et stort udvalg til forskellige overflader. Har du træværk på facaden, er det vigtigt, at du bruger en grunder til træ udendørs. Vil du male taget? Så anbefaler vi Nordsjø grunder tagmaling. Og hvis facaden er af mursten, skal du bruge en speciel grunder til facademur og beton. Du kan også finde jern- og metalgrunder, der er specielt udviklet til at forberede metaloverflader, inden du maler dem, for at få slutmalingen til at binde ordentligt.

De forskellige typer grundmaling er lavet med fokus på at give det bedst mulige grundlag på forskellige overflader. Når du skal male vægge, skal du bruge grunding til vægmaling, skal du male træ eller metal, har du brug for træ og metal maling og grunder, mens husets vinduer skal have Nordsjø grunder vinduesmaling. Når du maler en facade, er det vigtigt at starte med at bruge grunder. Vi anbefaler Nordsjø grunder facademaling, inden du maler med udendørs murmaling.

Forsegl skjolder og misfarvninger under spærregrunder

Hvis du vil male over skjolder eller misfarvninger fra f.eks. sod eller fugt, er en spærrende grundmaling vigtig, da misfarvningen ellers har en tendens til at slå igennem, uanset hvor mange gange det bliver malet over. Spærrende maling eller isolergrunder er en form for grundmaling, der er udviklet til at dække skjolder og misfarvninger fra f.eks. fugt, sod eller nikotin. Den fungerer ligesom en barriere, som forhindrer pletterne i at trænge gennem malingen på væggen. For at sikre et ensartet og jævnt resultat, bør du male hele væggen med isolergrunder og ikke kun lige der, hvor der er misfarvninger.

Undgå gennemslag fra træ og knaster med grunder

Træ og især knasterne i træet skal som udgangspunkt altid have grunder for at forhindre gennemslag i malingen. Dette gælder både inden- og udendørs træ. Ved udendørs træ, er det vigtig at bruge en udendørs trægrunder, da denne har en højere slidstyrke og kan klare de barske danske vejrforhold. Nordsjø grundingsolie bruges oftest til træ, da den er meget slidstærk og beskytter træet mod vind og vejr i mange år fremover.

Forankringsgrunder forbedrer hæfteevnen

På ubehandlede overflader som puds, letbeton, kalksten og gips, vil en forankringsgrunder være en effektiv måde at mætte materialet og sikre, at slutmalingen kan binde ordentligt. Forankringsgrunderen er en blå væske, der blandt andet binder støv, så det er lettere at få malingen til at hæfte. Det kan også være en fordel at give pudsede eller gipsspartlede overflader forankringsgrunder for at gøre det lettere at opsætte tapet, glasvæv eller filt.

Brug af grunder kan sikre et flottere resultat

Grunding inden slutmaling giver et mere holdbart og flottere resultat. Når du starter med at grunde, bliver underlaget mættet, så du får et jævnt og ensartet resultat, hvor der ikke er nogen steder, der absorberer mere maling end andre. Brug af den rigtige grunder giver også slutmalingen bedre chancer for at hæfte ordentligt. 

Hvordan bruger man grunder?

Dit slutresultat bliver pænere, hvis du gør forarbejdet ordentligt. Det vil sige, at overfladen skal spartles, slibes, rengøres og grundes, inden du kan gå i gang med den egentlige maling. Springer du over grundmalingen, kan du risikere, at træværket, væggene, muren eller hvad du nu maler, skal have flere ekstra lag maling for at dække ordentligt – og slutmalingen er for det meste dyrere en grunderen. 

Typisk er det nok at give overfladen et enkelt lag grundmaling, men på ubehandlet træ, knaster og stærkt misfarvede overflader, hvor der er stor risiko for gennemslag, bør du altid give to gange spærregrunder. Hos Nordic Maling kan vi tilbyde et stort udvalg af spærrende maling og grunder til forskellige opgaver. Blandt de bedste spærregrundere på markedet er Nordsjö Original Knast og Spærregrunder, der kan bruges til næsten alle indendørs overflader; både tidligere malede og ubehandlede.

Grundmaling har en god dækkeevne, hvilket også er en fordel, hvis du skal lave et markant farveskift; grunderen hjælper med at dække den gamle farve, så du skal ikke skal bruge så meget af slutmalingen. Ved at starte med en dækkende grundmaling, får du en mere jævn og ensfarvet overflade. Det betyder, at den rigtige maling vil have lettere ved at få en glat og ensartet finish.

5 gode grunde til at bruge grunder:

 • 1) Spærrer for skjolder, pletter og misfarvninger, så de ikke trænger igennem malingen
 • 2) Gør det nemmere at erstatte en stærk eller mørk farve med en anden
 • 3) Sikrer at malingen sidder ordentligt fast
 • 4) Forhindrer overfladen i at absorbere slutmalingen
 • 5) Giver en mere ensartet overflade at male på

Køb billig grunder på nordicmaling.dk

På nordicmaling.dk får du altid de bedste priser på den bedste grunder og maling. Vi har et stort udvalg af grundere og maling til alle dine projekter, så du kan få det professionelle resultat, du ønsker. Vi har et bredt udvalg af malinger, grundere og andre produkter fra de bedste producenter. Vi har blandt andet et stort udvalg af Nordsjø maling. Med vores produkter skal du ikke spekulere på, om kvaliteten er god, for vi sælger kun maling og malertilbehør af højeste kvalitet. Kig forbi vores online shop og se de mange spændende produkter og tilbud, vi har til dig, og find den grunder eller maling, der passer bedst til dit projekt.

Har du brug for hjælp til at vælge den rigtige grunder?

Der er altså ingen tvivl om, at det er vigtigt at bruge grunder først. Husk at vælge den rigtige grunder til din overflade, og du vil opnå et flot og holdbart resultat. Vi håber, at denne blogpost har givet dig en god indsigt i brugen af grundere, så du kan føle dig velforberedt til dit næste malerprojekt. Har du brug for råd og vejledning, er vores dygtige kundeservice altid klar til at hjælpe dig. Hos Nordic Maling kan du altid få råd til dit projekt og hjælp til at vælge den rigtige grunder og maling. Vi er rigtige fagfolk, der står klar med ekspertise og vejledning til dine malerprojekter. Vi glæder os til at hjælpe dig med dit næste projekt!

FAQ

Hvad er forskellen på primer og grunder?

Forskellen er, at 'primer' er det engelske ord, mens 'grunder' er det danske. En grunder eller primer forbereder overfladen, så resultatet bliver mere jævnt, og slutmalingen sidder ordentligt fast. Du kan også støde på ordet primer i forbindelse med makeup, og det gør faktisk det samme.

Hvornår skal man grunde en væg?

Før du maler dine vægge med den endelige farve, kan det være nødvendigt at påføre en grunder. Hvis dine vægge har været malet før, behøver du normalt ikke at grunde dem før maling, medmindre der er vanskelige fugtskjolder, nikotin eller andet, der kan blive trukket igennem malingen.

Hvorfor grunder man inden man maler?

Hvis du grunder overfladen før du maler, sikrer du, at slutmalingen hæfter godt og giver de bedst mulige betingelser for et godt resultat. Det er især vigtigt, når der arbejdes med rå, porøse overflader. Ved at grunde undgår du at skulle bruge ekstra maling på at give flere ekstra lag.

Hvorfor skal man grunde træ?

Man skal grunde træ for at få slutmalingen til at dække bedre. Hvis du skal male ubehandlet træ, skal du give træet grunder, inden du begynder at male. Træ er porøst og har en åben overflade, som kan absorbere meget maling. Ved at grunde træet forhindrer du, at din slutmaling trænger ind i overfladen.

Hvad sker der hvis man ikke bruger grunder?

Hvis du ikke bruger grunder, inden du maler, risikerer du, at skjolder eller misfarvninger trænger igennem slutmalingen, eller at du ikke kan få slutmalingen til at hæfte ordentligt. Overfladen absorberer også mere maling, hvis den ikke er grundet først, så grundmaling er en god idé.