Hvor meget maling skal jeg bruge?

Når man skal male sit hjem, er det vigtigt at vide, hvor meget maling man skal bruge. Det kan være svært at beregne præcist, men her på bloggen vil vi gøre vores bedste for at give dig et overblik. Vi vil også komme ind på, hvor mange liter maling du typisk skal bruge til dit malerarbejde. Så stay tuned og læs med her!

Det kan være en jungle at finde ud af, hvor mange liter maling man skal bruge, men her på bloggen vil vi forsøge at give et bud på det – alt afhængig af rummets størrelse og form. Vi vil også komme ind på, hvilken type maling der er bedst til de forskellige overflader. Så bliver det lidt nemmere for dig at beregne, hvor meget maling du skal bruge – og så slipper du for at købe for meget eller for lidt!

Hvor mange liter maling skal der bruges?

Hvor meget maling man skal bruge, afhænger af flere ting. Det kan være svært at beregne præcist, hvor meget maling man skal bruge til malerarbejde – især hvis det er første gang man maler overfladen. Når man skal beregne, hvor meget maling der skal bruges til et rum, er det vigtigt at have styr på nogle forskellige ting. Først og fremmest skal du kende rummets størrelse – nærmere bestemt hvor højt det er og rummets omkreds – for at kunne beregne væggenes areal. Skal du male gulve eller lofter, er det rummets areal, du skal gå efter. Dernæst skal du have styr på, hvilken type overflade der skal males. Er det træværk eller glatte flader? Der skal bruges mindre maling på glatte overflader.

Når man har styr på disse ting, kan man begynde at beregne, hvor meget maling der skal bruges. Det er dog ikke så enkelt som at sige, at der skal bruges X liter maling på et areal på Y kvadratmeter. Der er mange andre faktorer, der spiller ind – for eksempel hvor gammelt huset er, om der tidligere har været malet på overfladen og meget mere.

Beregn hvor meget maling der skal bruges – Udregn overfladearealet

Uanset om du skal male vægge, gulve, lofter eller facade, er det altafgørende at udregne overfladens areal korrekt. Det gør du i de fleste tilfælde ved at gange højde og bredde ( H x B ).

Hvor meget maling skal jeg bruge til en væg – Find overfladearealet af en væg

Vil du lave en statement wall til at skabe kontrast i dit hjem? En statement eller accent wall er en væg med en anden farve end resten – du kan for eksempel lave en glimmervæg. Skal du male én væg, der er 5 meter bred (B), i et rum, hvor der er 2,5 meter til loftet (H), ser regnestykket således ud:

5m x 2,5m = 12,5 m2

Find overfladearealet af et rum

Skal du male et helt rum, skal du bruge rummets omkreds. Er rummet helt firkantet, kan du nøjes med at måle bredden på to af væggene (da man må antage, at væggene overfor har samme bredde). Så skal du finde den samlede bredde på alle 4 vægge og gange det med rummets højde ( (B1 + B1 + B2 + B2) x H ).

Er rummet 5 x 6 meter (to vægge á 5 meter og to vægge á 6 meter) med 3 meter til loftet, ser regnestykket sådan ud:

(5m + 5m + 6m + 6m) x 3m = 66 m2

Husk at trække døre og vinduer fra det samlede overfladeareal; en almindelig dør fylder omkring 2 kvadratmeter (m2), men du kan udregne arealet af vinduer og døre med H x B.

Er der flere indhak og hjørner (for eksempel en skorsten) skal disse vægstykker måles hver for sig og lægges sammen.

Hvor meget dækker 1 liter maling?

Spørgsmålet, der altid kommer, når du skal male: "Hvor mange liter maling skal jeg bruge?" En god start er at undersøge, hvor stort et areal, du skal male, og hvor stort et areal 1 liter maling kan dække. Hvor meget maling skal man bruge pr m2 afhænger af, hvor godt malingen dækker.

Hvor langt malingen rækker afhænger både af, hvilken overflade du skal male, og hvilken maling du bruger. Oftest kan du læse på malerbøtten, hvor mange kvadratmeter malingen rækker til.

  • Væg, loft, træ eller metal: 1 liter maling rækker til at male 6-10 m2 én gang - skal overfladen have flere lag, skal du gange op.
  • Gulv: 1 liter maling rækker til at male 5-6 m2 gulv
  • Murværk eller facade: 1 liter maling rækker til 6-8 m2

Brug den rette maling til formålet

Billig maling vil tit dække dårligere end en dyrere maling, så vær opmærksom på kvaliteten, så du ikke skal male den samme overflade flere gange end højst nødvendigt. Går du efter maling fra kvalitetsbevidste mærker som Nordsjø maling, er du sikker på at få en god maling. Det er også vigtigt at vælge den rigtige maling til den overflade, du skal male; det vil sige loftmaling til lofter, vægmaling til vægge, gulvmaling til gulve, udendørs murmaling til udendørs mure, vinduesmaling til vinduer osv. Husk, at indendørs maling er lavet til indendørs brug, mens udendørs maling er lavet til at holde udendørs.

Hvor mange lag maling, der skal til for at dække ordentligt, afhænger også af, hvor stort et farveskift, du forsøger at lave. Har du en væg i en meget mørk eller klar farve - for eksempel rød – der skal males hvid (eller en anden lys farve) kan du forvente, at der skal nogle lag til, før det røde ikke skinner igennem.

FAQ

Hvor meget maling skal man bruge pr kvm?

Det er svært at sige, hvor meget maling du skal bruge for at male én kvadratmeter. En liter maling rækker typisk til 6-10 m2, hvilket svarer til 0,1-0,17 liter maling pr. kvadratmeter.

Hvor meget maling til 100 kvm?

Du skal bruge 10-15 liter maling til at male et areal på 100 m2

Hvor meget maling til 80 kvm?

Til en overflade på 80 m2 skal du bruge ca. 10 liter maling

Hvor meget maling til 50 kvm?

Du skal bruge 6-8 liter maling til en overflade på 50 m2

Hvor meget maling til 25 kvm?

Til at male et areal på 25 m2 skal du bruge 3-4 liter maling

Hvor meget maling til 10 kvm?

Du skal bruge 1-2 liter maling til at male et areal på 10 m2