Hvilken glans maling skal jeg vælge?

Hvilken glans maling skal man vælge? Dette er et vigtigt spørgsmål, som alle husejere skal stille sig selv. Glans er nemlig en væsentlig parameter for, hvordan dit endelige resultat vil se ud. Er du i tvivl om, hvilken glans du skal bruge – eller ikke helt sikker på, hvad glans betyder? Så læs med her!

Hvad er glans i maling?

Hvilken glans maling skal jeg vælge? Det er et spørgsmål, som mange har stillet sig selv. Glans er en betegnelse for, hvor blank en overflade bliver. Jo højere glans, desto mere blank og skinnende bliver overfladen. I dette indlæg giver vi dig en vejledning til, hvilken glans du skal bruge i forskellige rum.

Hvad betyder glans?

Maling er en væsentlig del af indretningen, og det er vigtigt at vælge den rigtige glans, så din maling får det ønskede look. Glans betyder lakprocent i malingen, og jo højere glans, desto mere blanke og skinnende vil dine vægge se ud. I denne artikel giver vi dig en guide til, hvilken glans du skal vælge til de forskellige rum i dit hjem.

Højere glans giver mere rengøringsvenlighed

Tidligere var der i meget høj grad en sammenhæng mellem, hvor vaskbar en overflade var, og hvor høj glans den havde. De to ting hænger stadig sammen, men i dag kan man få maling i en lavere glans, der stadig giver en vaskbar overflade. Steder, hvor væggene er meget udsatte – for eksempel i køkkenet – er det dog stadig en god idé at vælge en vægmaling med højere glans.

Guide til glans: Hvilken glans skal man bruge hvor?

Malingens glans har altså både en betydning for, hvordan overfladens udseende bliver, men også hvor rengøringsvenligt det er. Hvilken glans du bør bruge, afhænger altså både af, hvor glansfuld du ønsker overfladen, og hvordan rummet bruges, og hvad der er praktisk. Maling med højere glans kan være mere nødvendigt i nogle rum end andre, fordi malingen er mere vaskbar og modstandsdygtig.

Her kan du se en lille guide, som kan gøre det mere overskueligt for dig at vælge glans:

Maling til værelser – Glans 5, 6, 7 eller 10

På værelserne har du stort set frit valg af maling, fordi det hovedsageligt drejer sig om, hvorvidt du kan lide glans på dine vægge eller ej. Skal du vælge maling til børneværelset, vil vi dog anbefale glans 7 vægmaling eller 10, da disse bedre tåler hyppig aftørring.

Maling til entré og gang – Glans 6, 7 eller 10

Væggene i en gang bliver udsat for relativt meget berøring, og derfor er det vigtigt, at malingen kan tåle aftørring. Derfor bør du vælge minimum glans 6 vægmaling.

Maling til køkkenet og baggangen – Glans 10, 25 eller vådrumsmaling

I et køkken vil der typisk være meget damp, mados og måske endda vandsprøjt fra køkkenvasken, og derfor er det nødvendigt med mere lak i malingen, for at forhindre fugt i at trænge ind i væggene og samtidig gøre det let at tørre væggene af. Specielt bag kogepladerne kan det være nødvendigt med maling i høj glans, som kan tåle at blive rengjort. I en baggang, hvor der typisk kommer flere beskidte fingre, eller i køkkenet er det altså vigtigt at vælge glans 10 vægmaling eller højere eller måske endda en vådrumsmaling.

Maling til stuen – Glans 5, 6, 7 eller 10

I stuen har du også mulighed for at vælge, hvor meget glans du ønsker på væggene, og du kan sagtens nøjes med glans 5 vægmaling. Det afgørende er, om du kan lide glans på væggene eller ej. Hvis du har børn eller kæledyr, kan det være en fordel at vælge en maling med glans 7 eller 10, da de er lidt mere modstandsdygtige og lettere at tørre af.

Maling til badeværelset – Glans 25 eller vådrumsmaling 

På badeværelset er det meget vigtigt at bruge glans 25 vægmaling eller højere – altså minimum 25% lak i malingen. Det skyldes, at der er meget fugt og damp på et badeværelse, og malingen skal kunne holde fugten ude af væggene. Steder, hvor væggen bliver ramt af vand fra badet, kan det være nødvendigt med en vådrumsmaling.

Maling til lofter – Glans 1-5

Loftmaling har oftest en lav glans, da lofter sjældent er udsat for berøring. Jo lavere glans, des mere mat bliver overfladen – glans 1 er 100% refleksfri loftmaling. Når du vælger loftmaling til badeværelset eller andre vådrum, vil det være en god idé at male loftet med glans 10 eller højere for at beskytte mod fugtgennemtrængning.